THE HOWDIES – HOWDIES ALL AROUND

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Normaltown Records
distr.: V2 BeNeLux

Country & Western en Hillbilly-muziek vormen de kernelementen in de sound van de Amerikaanse formatie ‘The Howdies’ uit Athens, Georgia op hun debuutalbum “Howdies All Around”. De zeskoppige band is samengesteld uit de twee zingende en gitaarspelende frontmannen Austin Darnell en Shoni Rancher, gitarist Rob Hibbs, bassist Seth Barham, drummer Johnny Watson en pianist en pedal steel-speler Tyler Key. Austin Darnell en Shoni Rancher zijn eveneens de songschrijvers van alle elf nummers die het bonte maar zeer ervaren gezelschap op hun eerste full-cd heeft opgenomen.

‘The Howdies’ halen hun inspiratie bij gelijkaardige bands als ‘The Gourds’ en ‘The Deslondes’ die op hun beurt geïnspireerd werden door al wat oudere countrysterren als Hank Williams, Waylon Jennings of Willie Nelson. Met de van zijn werk voor ‘Drive-By Truckers’ gekende David Barbe en de zanger-gitarist T. Hardy Morris van de Southern Rock-formatie ‘Dead Confederate’ hebben ze bovendien ook twee topproducers van dit muziekgenre voor de plaatopname onder de arm genomen.

De singles die uit de tracklijst van dit album worden getrokken volgen elkaar op met de snelheid van een TGV: eerst was er de swingende countryrocksong “50/50 (If You’re Lucky)” gevolgd door de twee nummers die we hier op de video’s hebben toegevoegd: “Hello, Jukebox” en “Buddies”, een liedje over het tragische vliegtuigongeval waarbij o.a. Buddy Holly veel te jong aan zijn einde kwam.

Andere songs uit deze plaat die wij eindeloos kunnen beluisteren zijn de countryballads “Biscuits & Gravy” en “Quitting Time” evenals de zachtjes rockende liedjes “Dreaming About Water” en “To Love And Forget”. Ook de albumafsluitende pianoballad “Twilight On The Plains” heeft naar onze mening voldoende potentieel in zich om in de komende jaren een klassieker in het genre te gaan worden. “Howdies All Around” is gewoonweg een zeer mooie debuutplaat van dit sextet uit Athens, Georgia.

(valsam)